SOS από την καθηγητή που ανακάλυψε το παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη προς τον Γερουλάνο



Σοβαρά ευρήματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ιθάκη, τα οποία τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στο ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα.
Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής Ιθάκης.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.

Δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων Corriere della Sera, La Repubblica, L` Avvenire και Il Messaggero αναφέρονται στη μακροχρόνια έρευνα Ελλήνων αρχαιολόγων στην Ιθάκη και στον εντοπισμό μεγάρου που σύμφωνα με τα ευρήματα φέρεται να είναι το ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί.
Στο δημοσίευμα της Corriere della Sera, ο Ιταλός αρχαιολόγος Andrea Carandini , που επί χρόνια πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή Palatino της Ρώμης επισημαίνει ότι ‘’αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ανακάλυψη κτιρίου μυκηναϊκής εποχής’’, ενώ ο ιστορικός Luciano Canfora δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασύνδεση των αρχαιολογικών ευρημάτων με τα ομηρικά έπη του VII αιώνα.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανακάλυψαν το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη, απευθύνει SOS προς το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη δράσουν ανενόχλητοι οι αρχαιοκάπηλοι στο νησί. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης περίφραξης του χώρου, μήνυμα που περιμένει προφανώς να φτάσει ει δυνατόν σήμερα στον κ. Γερουλάνο. Είναι πάντως απορία άξιο πως το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ήδη μεριμνήσει για το μείζον αυτό ζήτημα καθώς οι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει την επιστημονική τους ανακάλυψη από τις 20 Αυγούστου. Οι αρχαιολόγοι εργάζονται επί 16 ολόκληρα χρόνια στην Ιθάκη με πενιχρά μέσα και διαχρονική ελλιπή στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία.
www.zoomnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου