SOS για τους πελαργούς
Χημικά, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά διασταλάγματα αποδεκατίζουν τους πελαργούς στην Πέλλα. Τέσσερις βρέθηκαν νεκροί, μόνο τις τελευταίες ημέρες, κοντά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Εδεσσα και η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, που τους εντόπισε, ζητεί να σκεπαστούν οι δεξαμενές που συλλέγουν τα υγρά διασταλάγματα.
Αυτές τις ημέρες του καύσωνα οι πελαργοί βρίσκουν καταφύγιο στις μικρές χωμάτινες δεξαμενές του ΧΥΤΑ για να δροσιστούν. Τουλάχιστον 150 πελαργούς μέτρησαν σε μία επίσκεψή τους οι Οικολόγοι. Τα πουλιά πλατσούριζαν μέσα στα ρηχά, κατάμαυρα νερά, που περιέχουν βιομηχανικά απόβλητα, συχνά τοξικά και πάντως άκρως επικίνδυνα για την άγρια πανίδα. Οι πελαργοί βρίσκουν φρικτό θάνατο από δηλητηρίαση, αφού παραπαίουν για μερικά μέτρα και πέφτουν τελικά νεκροί.
Αυτήν την εποχή οι νεαροί πελαργοί κάνουν τα πρώτα τους ταξίδια μακριά από τη φωλιά τους για να μάθουν να πετούν, πριν ξεκινήσουν να μεταναστεύουν σε πιο ζεστές περιοχές.
Από παλιά οι πελαργοί είχαν συνδεθεί με την ελληνική παράδοση, τους μύθους και τις παραδόσεις, τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν εξαφανιστεί και ειδικά στη Νότια Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα.
Κυριότερη αιτία είναι η καταστροφή των υγροτόπων, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και γενικά η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 υπήρχαν περίπου 10.000 ζευγάρια πελαργών και σήμερα είναι ζήτημα αν έχουν απομείνει 2.000 ζευγάρια σε Μακεδονία και Θράκη.
Στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη αυτό το διάστημα γίνεται μια μεγάλη καμπάνια και καταβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με στόχο την επιστροφή των πελαργών που εξαφανίστηκαν.
Οι πελαργοί φωλιάζουν κοντά σε οικισμούς, σε περιοχές με λιβάδια, σε υγρότοπους και αγαπούν ιδιαίτερα περιοχές με κόσμο. Τους αρέσει να στήνουν τις φωλιές τους σε ψηλά σημεία, καμπαναριά εκκλησιών, στέγες ψηλών κτιρίων, μεγάλα δέντρα, κολόνες της ΔΕΗ.
www.ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου