Λαβράκια έβγαλε το... παραγάδι του ΣΔΟΕ στα νησιά



Στέλνουν το ΣΔΟΕ στις παραλίες για να τονώσουν τα δημόσια έσοδα. Λαβράκια έβγαλε το ΣΔΟΕ από την καθιερωμένη εξόρμησή του στα νησιά. Μόνο στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2010 από τις 1.603 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 930 βρέθηκαν να έχουν διαπράξει μία ή περισσότερες φορολογικές παραβάσεις.
Οπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, «το ΣΔΟΕ θα εξακολουθήσει να διενεργεί ποιοτικούς και στοχευμένους ελέγχους για την περιστολή της φοροδιαφυγής, στους οποίους εντάσσονται και οι έλεγχοι στα νησιά».

Ειδικότερα, στη Ρόδο ελέγχθηκαν 157 επιχειρήσεις και στις 123 βρέθηκαν παραβάσεις, στη Μύκονο εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 50 επιχειρήσεις από τις 95 που ελέγχθηκαν, στις λοιπές Κυκλάδες ελέγχθηκαν 208 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις στις 105 από αυτές.
Στην Κω έγινε έλεγχος σε 91 επιχειρήσεις από τις οποίες στις 64 διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στη Θήρα βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν 83 επιχειρήσεις από τις 135 που ελέγχθηκαν.
Στα Ιόνια νησιά οι έλεγχοι έδειξαν παραβάσεις σε 73 επιχειρήσεις από τις 102 που ελέγχθηκαν, ενώ στα νησιά του Αργοσαρωνικού το αντίστοιχο αποτέλεσμα ήταν166 επιχειρήσεις στις 263 και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 20 στις 32.
* Το υπουργείο Οικονομικών με αιχμή του δόρατος το ΣΔΟΕ πρόκειται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου με τον τρόπο αυτό να καλυφθεί η μεγάλη υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, η οποία αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων, αλλά και οι επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά μικρά εισοδήματα.
Ριζική αναδιάρθρωση
Για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τον επόμενο μήνα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του. Παράλληλα θα συγκροτηθούν πέντε ομάδες δράσης για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών, την εν
ίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, εντατικοποίηση των ελέγχων σε έχοντες και κατέχοντες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι από τα πρόστιμα που θα επιβάλει το ΣΔΟΕ μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσει ένα μεγάλο μέρος από την τρύπα των εσόδων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ανεβάζει τον πήχυ των προστίμων για φέτος στα 5 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως στην καλύτερη περίπτωση θα εισρεύσει φέτος στα κρατικά ταμεία μόνο το 25%, το οποίο αποτελεί το ελάχιστο ποσοστό της προκαταβολής που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία ρύθμισης του χρέους του.

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου