Χτίζουν την Κνωσσό οι τοπικοί βουλευτές- Μαυρογιαλούροι

Το ανάκτορο της Κνωσού έχει ανασκαφεί, όχι όμως και η πόλη του Μίνωα που είναι θαμμένη στην ευρύτερη περιοχή


απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Απελευθερώνει το υπουργείο Πολιτισμού γύρω στα 3.000 στρέμματα από τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, προκειμένου να φρενάρει την αυθαίρετη δόμηση και να επιβάλει τον έλεγχο της δόμησης.
Το ανάκτορο της Κνωσού έχει ανασκαφεί, όχι όμως και η πόλη του Μίνωα που είναι θαμμένη στην ευρύτερη περιοχή
Η απόφαση δεν πάρθηκε «αναίμακτα». Τρεις και πλέον ώρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητούσε το θέμα καθορισμού αρχαιολογικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού. Οι τοπικοί άρχοντες πότε δήλωναν τα ευγενή αισθήματά τους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και πότε απειλούσαν με κατάληψη του μινωικού ανακτόρου. Ενώ οι αρχαιολόγοι της περιοχής αντιστέκονταν σθεναρά στην αποδέσμευση των γαιών, που προστατεύονταν ώς τώρα όχι από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά από ένα Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ (1976). Η προστασία αυτή, όμως, δεν εμπόδισε τους πολίτες να γεμίσουν την περιοχή με αυθαίρετα. Υπολογίζονται σε 700 με 800, μερικά από αυτά είναι τεράστιες βίλες.
Οι τοπικοί άρχοντες του Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσαν πρόταση διεκδικώντας αποδέσμευση 5.500 στρεμμάτων. Υποστήριζαν πως ήταν υπερβολικά μεγάλη η αδόμητη ζώνη Α, ιδίως σε περιοχές που δεν υπάρχει ούτε ένα ορατό αρχαίο. Από την άλλη πλευρά, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και προϊσταμένη της Εφορείας Χανίων Μαρία Βλαζάκη σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης επισήμανε ότι από την Κνωσό γνωρίζουμε μόνο το μινωικό ανάκτορο, γιατί μόνο αυτό έχει ανασκαφεί. Η πόλη του βασιλιά Μίνωα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην προστατευόμενη περιοχή και δεν έχει ερευνηθεί.
Μενδώνη ισορροπίστρια
Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες, επισήμανε στους παρόντες βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, Εμμ. Στρατάκη, Βασ. Κεγκέρογλου) και τους δημάρχους (Ηρακλείου Ι. Κουράκη και Αλικαρνασσού Β. Σισαμάκη) ότι το υπουργείο δεν λειτουργεί αυθαιρέτως, αλλά στο πλαίσιο του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Ο νόμος δεν προστατεύει μόνο τα υλικά αγαθά, δηλαδή τα ορατά μνημεία, αλλά και τα άυλα, όπως και μείζονες ενότητες που συνθέτουν τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής. Τον χάρτη αυτό εσείς πρωτίστως πρέπει να προστατεύσετε, πολύ περισσότερο που επιθυμείτε να ενταχθεί η Κνωσός στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», είπε. Κάτι που προσκρούει στην ύπαρξη των αυθαιρέτων κτισμάτων.
Οι δήμαρχοι επικαλέσθηκαν την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να αναπτυχθεί σε ένα οριοθετημένο περιβάλλον, να δοθούν «διέξοδοι» και «ανάσες» στον κόσμο, γιατί «ο οικισμός της Φορτέτζας μπορεί να έχει οριοθετηθεί από το 1923, αλλά οι ανάγκες των ανθρώπων δεν είναι ίδιες το 2013», όπως είπε ο κ. Κουράκης.
«Ναι, αλλά οι γαίες αυτές ξεκίνησαν ως γεωργικές και όχι ως οικιστικές», απάντησε ο καθηγητής Αρχαιολογίας και ανασκαφέας της Ελεύθερνας στην Κρήτη Νίκος Σταμπολίδης. «Μην λησμονείτε επίσης πως η Κνωσός είναι τα μνημεία και όλο το τοπίο γύρω», πρόσθεσε, ζητώντας να «βρεθεί η κοινή συνισταμένη, να πρυτανεύσει η κοινή λογική». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε πως η Κνωσός και όλα τα μνημεία της πρέπει να προστατευθούν με βάση τα επιστημονικά τεκμήρια. «Οφείλουμε να συνεργασθούμε και με τους ανθρώπους, να τους πείσουμε να μην κάνουν αυθαίρετα. Το υπουργείο Πολιτισμού απεδείχθη ότι δεν μπορεί μόνο του να προστατεύσει την περιοχή της Κνωσού, γιατί ο κόσμος χτίζει αυθαίρετα παντού και χωρίς έλεγχο».
Εκκρεμότητα 11 χρόνων
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο, ζητώντας αναβολή λήψης γνωμοδότησης από το συμβούλιο. Τότε, η κ. Μενδώνη τούς υπενθύμισε πως η συζήτηση έχει ξεκινήσει πριν από έντεκα χρόνια (1999) και η εκκρεμότητα δεν μπορεί να διαρκέσει κι άλλο. Ετσι, συμφώνησαν να εξαιρεθεί της ζώνης Α ένα μεγάλο τμήμα από την πλευρά της Φορτέτζας και να ενταχθεί στη ζώνη Β (ελεγχόμενης δόμησης). Στο σημείο εκείνο βρίσκονται και τα περισσότερα αυθαίρετα. Η περιοχή αυτή δεν έχει ευρήματα, ούτε οπτική επαφή με τις αρχαιότητες, είπαν. Παράλληλα, αποφάσισαν να οριοθετηθούν τέσσερις οικισμοί (προ του 1923) για να μην επεκταθούν κι άλλο. Είναι οι: Μακρύ Τείχος, Μπουγάδα Μετόχι, Φορτέτζα και Αγία Ειρήνη.
Το ΚΑΣ δέχτηκε, δηλαδή, εν μέρει την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για απελευθέρωση 3.000 (από τα 5.500) στρέμματα που ζητούσε. Ορισε ζώνη Β γύρω από την αδόμητη Α, έτσι ώστε να τεθούν όροι δόμησης και να γίνεται έλεγχος θεμελίων.
Εν τω μεταξύ, η δημοτική αρχή του Ηρακλείου προτίθεται, όπως είπε ο κ. Κουράκης, να χρηματοδοτήσει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού και να δημιουργήσει ένα αρχαιολογικό πάρκο σε συνεργασία με την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ Α.Ε.), στο οποίο θα ενταχθούν το μινωικό ανάκτορο, η βίλα Αριάδνη και το Μακρύ Τείχος. Μακάρι να μην λησμονήσει μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές την υπόσχεσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου