Οι Ιρανοί απεργοί πείνας έχασαν την υγεία τους και κέρδισαν το άσυλο


Zoomnews.gr
Εφτασαν στο κατώφλι του θάνατου και κατάφεραν να πάρουν πολιτικό άσυλο. Οι Ιρανοί απεργοί πείνας που έραψαν τα στόματά τους, μεταφορικά και στην κυριολεξία, ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να τους αντιμετωπίσει ως πολιτικούς πρόσφυγες, δηλαδή ως αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Ο φόβος του διεθνούς διασυρμού από ενδεχόμενο θάνατό τους, τον οποίο πραγματικά πλησίασαν, επηρέασε την κυβέρνηση που κατάλαβε ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν απρόβλεπτο κίνδυνο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση πανευρωπαϊκά στη χορήγηση πολιτικού ασύλου και επικρίνεται συστηματικά από όλες τις αρμόδιες διεθνείς οργανώσεις.
Αν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί κατ’ εξαίρεση η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου για να εξετάσει το αίτημα των Ιρανών απεργών πείνας τη Δευτέρα, τελικά η Επιτροπή συνεδρίασε την Κυριακή εκτάκτως καθώς η υγεία τουλάχιστον ενός εκ των έξι Ιρανών διέτρεχε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.
Δύο εκ των Ιρανών βρίσκονταν ήδη στην 38η ημέρα απεργίας πείνας ενώ οι υπόλοιποι στην 15η ημέρα. Την Τετάρτη ένας εξ αυτών, ο Χαμίντ Σαντεκί, διακομίστηκε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο, καθώς η υγεία επιδεινώθηκε σοβαρά, αλλά αρνήθηκε να του αφαιρέσουν τα ράμματα απο το στόμα του.
Η εισήγηση της Επιτροπής παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αποφάσισε την παροχή πολιτικού ασύλου στους Ιρανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου