Το ΣτΕ έκρινε αναδασωτέα έκταση της Εκκλησίας
«Oχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος περί μη αναδάσωσης 3.500 στρεμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί δασική έκταση, η οποία εμπίπτει στην προστατευόμενη ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» περιοχή του όρους Αιγάλεω.
Η επίμαχη έκταση, που βρίσκεται στη θέση Λακκώματα Σχιστού της περιφέρειας του Δήμου Περάματος του Νομού Αττικής, κηρύχθηκε αναδασωτέα τον Οκτώβριο του 2006 με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.
Η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζοντας ότι τα 3.500 στρέμματα ανήκουν στον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διοίκησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας) προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής επικαλούμενη σειρά λόγων.
Το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε όλα τα επιχειρήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, βασιζόμενο κατά κύριο λόγο στην έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας δασοπόνου τον Ιούλιο του 2006, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:
* Η συγκεκριμένη έκταση των 3.500 στρεμμάτων α) εμπίπτει στη ζώνη Α΄ απόλυτης προστασίας του όρους Αιγάλεω, β) αποτελεί τμήμα ευρύτερης δασικής έκτασης του Νομού Αττικής που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με παλαιότερη υπουργική απόφαση (του 1934) και γ) έχει περιληφθεί στην έκθεση περί προσωρινής διαχειρίσεως του μοναστηριακού δάσους «Σκαραμαγκά» της περιόδου 1936-1941, γεγονός που αποτελεί τεκμήριο του δασικού της χαρακτήρα.
* Το βορειοδυτικό τμήμα της έκτασης είχε καεί από πυρκαγιά. Από την πλευρά της η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει επανειλημμένως αρθεί η αναδάσωση για την εγκατάσταση διαφόρων χρήσεων (βιομηχανική ζώνη, Νεκροταφείο Σχιστού, χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων). Ωστόσο το ΣτΕ απέρριψε ως αόριστο και αυτόν τον ισχυρισμό, επειδή η Εκκλησία δεν προσκόμισε στοιχεία που να αφορούν ειδικά την περιοχή για την οποία επικαλείται έννομο συμφέρον.
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ κρίνει ως «επαρκώς αιτιολογημένη» την απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία αναφέρεται ότι η έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα προκειμένου «να εγκατασταθεί εκ νέου η δασική βλάστηση, αποτελούμενη κατά το παρελθόν από πεύκα, κέδρα και αγριελιές».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου