Οι Γερμανοί αμφιβάλλουν για τον καπιταλισμό



To 61% των Γερμανών δεν πιστεύει πλέον ότι «η ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη αυξάνει και την ποιότητα ζωής τους», σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Emnid για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit, η οικονομική κρίση προβλημάτισε τους Γερμανούς οι οποίοι βλέπουν περισσότερο με κριτικό μάτι το ζήτημα της ανάπτυξης, βάσει του καπιταλιστικού προτύπου. Μόνο το 1/3 των Γερμανών πιστεύει στην ικανότητα αυτορύθμισης της αγοράς, ενώ το 88% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ισχύον σύστημα δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη ούτε «την προστασία του περιβάλλοντος» ούτε την «προσεκτική χρήση των πρώτων υλών» ή «την κοινωνική ισορροπία».

Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των Γερμανών αξιώνει μια «νέα οικονομική τάξη» και εμπιστεύεται πολύ λίγο την ικανότητα αντίδρασης και αντοχής σε κρίσεις των οικονομικών συστημάτων, τα οποία ακολουθούν μόνο τους κανόνες της αγοράς. Πάντως, το 82% χαρακτηρίζει – τουλάχιστον επί της αρχής – αναγκαία την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου