Πυρανίχνευση: Δαπανηρή και αναποτελεσματική



 tovima.gr
Πανάκριβα και αναποτελεσματικά αποδεικνύονται τα συστήματα πυρανίχνευσης, που υποτίθεται ότι προστατεύουν τη χώρα απέναντι στις πυρκαγιές. Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με κάθε νομαρχία να κάνει τις δικές της επιλογές, δαπανώνται τεράστια κονδύλια για υπερσύγχρονα συστήματα, τα οποία στην κρίσιμη στιγμή αποδεικνύονται ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Οπως απέδειξε και η πρόσφατη πυρκαγιά που έκανε στάχτη ένα από τα ωραιότερα δάση της χώρας, το φοινικόδασος της Πρέβελης στην Κρήτη, τα πανάκριβα συστήματα που τοποθετούνται σε πολλές περιοχές είτε δεν λειτουργούν είτε, όταν λειτουργούν, δεν είναι συνδεδεμένα με την Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται «άχρηστα».

«Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε εγκαταστήσει κάποια προγράμματα πυροπροστασίας στη Σιθωνία και στο Καϊμακτσαλάν στον Νομό Πέλλας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτά είναι ότι ο εξοπλισμός και η συντήρησή τους κοστίζουν πανάκριβα» σημειώνει ο κ. Κ.Κοκολάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠεριφέρειαςΚεντρικής Μακεδονίας, και τονίζει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ασυνείδητοι κυνηγοί επιλέγουν τις κάμερες της πυροπροστασίας για να εξασκούνται στο σημάδι.

Στην ερώτηση αν τελικά τα συστήματα αυτά αποδεικνύονται αποτελεσματικά ο κ. Κοκολάκης απαντά με τη φράση «μηδέν εις το πηλίκον» , ενώ προσθέτει ότι οι εθελοντικές ομάδες προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη βοήθεια στην ανίχνευση και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για κάμερες και αισθητήρες και δεν πληρώνουμε τα καύσιμα των εθελοντών που περιπολούν στις δασικές εκτάσεις» αναφέρει.

Ανατολική Αττική
Ενα πιλοτικό σύστημα πυροπαρακολούθησης λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες και στην Ανατολική Αττική. Αποτελείται από πέντε κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στον Βαρνάβα, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στο Λαύριο και στο όρος Πάνειο, νοτιοανατολικά του Υμηττού, και οι οποίες στέλνουν τα δεδομένα σε νομαρχία και Πυροσβεστική. Οπως αναφέρει ο κ. Γ. Καραμεσίνης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα στο οποίο συνδυάζονται οι προηγμένες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Το σύστημα έχει κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ αλλά, όπως τονίζει ο κ. Καραμεσίνης, «είναι ακόμη καινούργιο και η αποτίμηση για τα οφέλη του θα γίνει στο τέλος του χρόνου».

Δυτική Αττική
Στη Δυτική Αττική λειτουργεί από τον Ιούνιο σύστημα πυρανίχνευσης με πέντε κάμερες για να παρακολουθεί 200 από τα 600 χιλιάδες στρέμματα δάσους της περιοχής. «Οι κάμερες διαθέτουν και μετεωρολογικό σταθμό και έχουν εγκατασταθεί στα Γεράνεια, στον Κιθαιρώνα, στον Μύτικα και στο όρος Πατέρας» αναφέρει ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, αντινομάρχης Δυτικής Αττικής και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, και προσθέτει ότι το συνολικό κόστος έχει ανέλθει σε 880.000 ευρώ, που καλύφθηκε από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος ο κ. Μιχάλαρος διαβεβαιώνει ότι έχει μέχρι στιγμής συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση πέντε μικροπυρκαγιών. Πυρόσβεση με κανονάκια
Ισως πιο αποτελεσματικά από τα συστήματα πυρανίχνευσης αποδεικνύονται τα συστήματα πυρόσβεσης με εκτοξευτήρες νερού, που δρουν όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και προληπτικά, καταβρέχοντας το δάσος τις ζεστές ώρες της ημέρας ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάφλεξης. Οπως επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Κολιοφώτης, αντιδήμαρχος Διοίκησης στην Ηλιούπολη, «επειδή όποιος καεί φυσάει και το γιαούρτι, πριν από δύο χρόνια σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) προχωρήσαμε σε μια συνολική αναδιαμόρφωση του συστήματος πυροπροστασίας ». Τοποθετήθηκαν στα άλση της περιοχής εκτοξευτήρες νερού (κανονάκια), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ως και 50 μέτρα από τη βάση τους. Τα περίπου 80 κανονάκια καλύπτουν μια έκταση μήκους 2,5 χιλιομέτρων. «Κρατάνε νωπό το έδαφος και μειώνουν την πιθανότητα να ξεκινήσει πυρκαγιά από ανθρώπινη αμέλεια». Συνολικά κόστισαν 800.000 ευρώ, που καλύφθηκαν από τα κονδύλια του ΣΠΑΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου