Δέκα έλεγχοι για διαφθορά



Φύλλο και φτερό θα κάνουν τα οικονομικά νοσοκομείων, δήμων και εκπαιδευτικών τεχνολογικών ιδρυμάτων οικονομικοί επιθεωρητές που πιάνουν δουλειά σε δέκα πρώτες εστίες διαφθοράς, όπως προκύπτουν από καταγγελίες πολιτών αλλά και τα ευρήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Στο στόχαστρο των οικονομικών ελεγκτών μπαίνουν παράλληλα και 25 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών οι οποίοι βαρύνονται με καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό και χρηματισμό έως και συμμετοχή σε κυκλώματα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ και έκδοση πλαστών φορολογικών πιστοποιητικών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ενθαρρύνει τους πολίτες να καταγγέλλουν επώνυμα ή ανώνυμα στο τηλεφωνικό κέντρο 1517 κάθε περίπτωση διαφθοράς που πέφτει στην αντίληψή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που η τρόικα έθετε στην πρώτη γραμμή των προβληματισμών της την κακοδιαχείριση, την αδιαφάνεια και τη σπατάλη σε νοσοκομεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ, θέλησε να δώσει ένα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, διαμηνύοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών». Διέταξε χθες 10 διαχειριστικούς ελέγχους σε ΤΕΙ, νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Στο στόχαστρο των οικονομικών επιθεωρητών, που θα αναλάβει να συντονίσει ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλος, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες τα ΤΕΙ Χαλκίδας, Ιονίου και Θεσσαλονίκης, ενώ όπως λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «σταδιακά όλα τα νοσοκομεία θα περάσουν από διαχειριστικό έλεγχο». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, επιπρόσθετους ελέγχους «τρέχει» και ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ που διερευνά φορολογικές παραβάσεις και οικονομικές ατασθαλίες.
Και κατά υπαλλήλων
Από ψιλή κρησάρα θα περάσουν οι οικονομικοί επιθεωρητές και τις καταγγελίες κατά υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Σε πρώτη φάση διατάχθηκαν 25 έρευνες παράλληλα με ένορκη διοικητική εξέταση κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και σε εφορίες, τελωνεία και κτηματικές υπηρεσίες.
Στο μέτωπο αυτό, τα ευρήματα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι παραπάνω από αποκαλυπτικά των περιθωρίων κακοδιαχείρισης, σπατάλης και αθέμιτου πλουτισμού που υπάρχουν στο Δημόσιο εξαιτίας και της αδυναμίας ελέγχου του συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εφοριακού η οποία στο διάστημα 2005-2006 υπέβαλε για τον εαυτό της και άλλους τριάντα φορολογουμένους, που αποτελούν πρόσωπα του ευρύτερου οικογενειακού και φιλικού της περιβάλλοντος, δήλωση φόρου εισοδήματος μέσω Διαδικτύου με ανύπαρκτα δικαιολογητικά δαπανών ή αποδοχών, προκειμένου να έχουν επιστροφή φόρου που δεν δικαιούνταν, συνολικού ύψους 25.022 ευρώ. Αλλος εφοριακός υπάλληλος για έξι χρόνια, από το 2001 έως και το 2006, δημιούργησε έλλειμμα 722.506,51 ευρώ, καθώς παρέλειψε να προσκομίσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών για είσπραξη στις πληρωτέες τράπεζες 92 προσωπικές επιταγές φορολογουμένων υπέρ του Δημοσίου, ενώ άλλος υπάλληλος διέθεσε 371 σήματα τελών κυκλοφορίας αλλά κράτησε για τον εαυτό του τα δημόσια έσοδα ύψους 116.353 ευρώ.
Οι οικονομικοί επιθεωρητές θα διερευνήσουν καταγγελίες που αφορούν χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, διεύρυνση ερευνωμένων προσώπων για κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Β. Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας και συνέργια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ. Παράλληλα διατάχθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στις περιπτώσεις που συνέτρεχε το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι πόθεν έσχες των υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου