Γιγάντιο φράγμα στον Αμαζόνιο



από το ΕΘΝΟΣ
«Θρίαμβο για τον ενεργειακό τομέα της Βραζιλίας» χαρακτήρισε ο -απερχόμενος οριστικά στις 3 Οκτωβρίου- πρόεδρος Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα την υπογραφή της σύμβασης για το τρίτο σε μέγεθος υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο, στην επαρχία του Μπέλο Μόντε. (Τα δύο πρώτα είναι των Τριών Φαραγγιών, στην Κίνα, και του Ιταϊπού, στα σύνορα Βραζιλίας - Παραγουάης).Το μεγαλεπήβολο έργο θα στοιχίσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια και θα παρέχει ηλεκτρισμό σε 23 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ταυτόχρονα όμως θα ξεσπιτώσει 50.000 αυτόχθονες του Αμαζονίου, θα πλημμυρίσει μια έκταση- τριπλάσια από την Ελλάδα (500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και θα «πληγώσει» το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμαζονίου με δύο τεράστια κανάλια πλάτους 500 μέτρων και μήκους 75 χιλιομέτρων - μεγαλύτερα δηλαδή κι από τη διώρυγα του Παναμά.«Κι εγώ ήμουν παλαιότερα αντίθετος στο φράγμα του Μπέλο Μόντε, αλλά δεν ήξερα για τι μιλούσα», δικαιολογήθηκε ο Λούλα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Διαφορετική άποψη έχουν η Greenpeace, οι οργανώσεις των αυτοχθόνων στην επαρχία του Παρά και κινήσεις όπως η Amazon Watch. «Η κυβέρνηση υπέγραψε τη θανατική καταδίκη του ποταμού Ξινγκού (παραπόταμος του Αμαζονίου) και καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους σε εξορία», τόνισαν ηγέτες των ντόπιων Ινδιάνων.

Πολέμησαν για χρόνια στα δικαστήρια το φράγμα του Μπέλο Μόντε (που θα έχει μήκος 6 χιλιόμετρα) αλλά τελικά επικράτησαν η κυβέρνηση και το κονσόρτσιουμ 9 εταιρειών Norte Energia, με επικεφαλής την κρατική Compania Hidroelectrica do Sao Francisco.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή συνολικά 70 (!) φραγμάτων στην περιοχή του Αμαζονίου και ισχυρίζεται ότι το Μπέλο Μόντε θα δημιουργήσει 16.000 εποχικές και 2.000 μόνιμες θέσεις εργασίας. Για την προστασία του περιβάλλοντος θα διατεθούν 800 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου