Χωρίς να είναι κάποιος κτηνίατρος, ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες, μπορεί να βοηθήσει ένα άγριο ζώο που κινδυνεύει



Μαθητής της Ε΄ Δημοτικού τότε, μόλις 10 ετών, ο Χριστόφορος Αρβανίτης, που εφέτος μόλις τελείωσε την έκτη και ετοιμάζεται για το Γυμνάσιο, έπαιζε στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Κηφισιάς με τον συνομήλικο φίλο του Χάρη Βασιλόπουλο όταν είδαν μπροστά τους ένα χτυπημένο, όπως νόμισαν, πουλί. Στην αρχή πίστεψαν ότι ήταν περιστέρι. Αργότερα, με τη βοήθεια της εθελόντριας κυρίας Αννας Μαντά, έμαθαν ότι κρατούσαν στα χέρια τους μια δεκαοχτούρα. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους τα παιδιά είχαν αντιδράσει ψύχραιμα. Επικοινώνησαν αμέσως με κτηνίατρο αλλά και με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ». Ο νεοσσός, όπως αποδείχθηκε, είχε πέσει από τη φωλιά όπου περίμενε τους γονείς του να τον ταΐσουν και, ευτυχώς, δεν είχε τραυματιστεί. Χρειαζόταν απλώς τάισμα μέχρι να μεγαλώσει...

Ο Χριστόφορος έμαθε από πρώτο χέρι ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς κτηνίατρος για να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε ένα άγριο ζώο που κινδυνεύει. Αρκεί να ακολουθήσει τις βασικές οδηγίες ανάλογα με το είδος το οποίο καλείται να περιποιηθεί. Κατ΄ αρχάς πρέπει να σιγουρευτεί ότι το ζώο πραγματικά έχει ανάγκη από βοήθεια. Για παράδειγμα μια αλεπού στην άκρη του δρόμου που έχει πέσει θύμα τροχαίου τη χρειάζεται σίγουρα. «Μια μικρή κουκουβάγια όμως, η οποία μένει ακίνητη από τη σαστιμάρα της όταν βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπη με εμάς ή τον σκύλο μας, όχι κατ΄ ανάγκην» λέει η αντιπρόεδρος του συλλόγου «ΑΝΙΜΑ» κυρία Μαρία Γανωτή.

Είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα που αντικρίζουν αυτή την εποχή οι χιλιάδες εκδρομείς οι οποίοι κινούνται στους δρόμους της χώρας, ειδικά στο τοπικό επαρχιακό δίκτυο. Μια χελώνα προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο. Χρειάζεται βοήθεια μόνο για να περάσει απέναντι χωρίς να την πατήσει κάποιο διερχόμενο αμάξι. Πάρτε τα μέτρα σας, ελέγξτε τον δρόμο πριν σταματήσετε να τη βοηθήσετε. Και έχετε το νου σας. «Την περνάμε πάντα προς τη μεριά που κατευθυνόταν και την αφήνουμε ήσυχη. Από την καλή προαίρεση πολλών ανθρώπων κοντεύουν να γίνουν περισσότερες οι χελώνες που βρίσκονται σε αυλές και ακάλυπτους, παρά στη φύση» λέει η κυρία Γανωτή.


Από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού είναι η περίοδος εκκόλαψης των νεοσσών. Το πρώτο δίμηνο της ζωής τους είναι κρίσιμο για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Η δική μας συμβολή, συνήθως, δεν χρειάζεται να είναι παρά βοηθητική. Ενας νεοσσός ο οποίος έχει πέσει πρόωρα από τη φωλιά του, για παράδειγμα, πρέπει απλώς να τοποθετηθεί κάπου ψηλά ώστε να τον εντοπίσουν οι γονείς του και να τον ταΐσουν. Κατά κανόνα μέσα σε τρεις ώρες οι γονείς εμφανίζονται. Ετσι όποιος έχει την υπομονή μπορεί να περιμένει και να σιγουρευτεί για το αν ο νεοσσός έχει πραγματικά ανάγκη.

Οδηγός πρώτων βοηθειών
Πτηνά

Οταν ένα ενήλικο πτηνό δεν μπορεί να πετάξει και να αποφύγει την ανθρώπινη παρουσία, τότε χρειάζεται βοήθεια. Παίρνετε ένα χαρτόκουτο- τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο χωρίς να μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις-, στρώνετε εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας και ανοίγετε πολλές μικρές τρύπες. Αν δεν βρίσκετε κουτί μπορείτε να το τυλίξετε απαλά σε μια πετσέτα ή μπλούζα ή να το βάλετε σε ένα σακίδιο πλάτης αφού δημιουργήσετε τον απαραίτητο χώρο. Πιάστε το πουλί με ένα πανί προσπαθώντας να αποφύγετε το ράμφος και τα νύχια αν είναι αρπακτικό, τη μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Αν είναι ξαπλωμένο ανάποδα απαιτείται προσοχή διότι ενδέχεται να σας τραυματίσει με τα πόδια του. Τοποθετήστε το στο κουτί, στην πετσέτα ή στην μπλούζα αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό (κατά προτίμηση με σύριγγα) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επικοινωνήστε με το Κέντρο Περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ για ειδικές οδηγίες.

Χελώνες
Αν βρείτε χελώνα με σπασμένο κέλυφος μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο για να μη χειροτερέψει το σπάσιμο και τοποθετήστε το σε ένα χαρτόκουτο με πολλές εφημερίδες στον πάτο. Αν το τραύμα του είναι λερωμένο με χώματα ή χόρτα μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό. Καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Θηλαστικά
Ρίξτε στο ζώο ένα χοντρό ύφασμα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, τότε το χαρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Προτιμήστε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου ή δύο πλαστικά καφάσια, τα οποία θα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο. Στη συνέχεια επικοινωνήστε με το Κέντρο Περίθαλψης και οδηγίες. Οι αλεπούδες και τα κουνάβια δαγκώνουν άσχημα, γι΄ αυτό πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τα δόντια τους. Λιγότερο επικίνδυνοι είναι οι σκαντζόχοιροι.

Νεογνά
Αν βρείτε ένα νεογνό θηλαστικό (ελαφάκι, ζαρκαδάκι, αλεπουδάκι, κουναβάκι, σκαντζοχοιράκι κ.λπ.) μην το αγγίξετε και μην το μετακινήσετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι εγκαταλελειμμένο. Κι αυτό διότι συχνά η μάνα αφήνει συχνά τα μικρά μόνα τους για ώρες και επιστρέφει το σούρουπο για να τα θηλάσει. Αν όμως το νεογνό είναι τραυματισμένο, έχει παράσιτα και δείχνει άρρωστο, τότε χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να επικοινωνήσετε επειγόντως με Κέντρο Περίθαλψης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας του «ΑΝΙΜΑ» όλο το 24ωρο: 2109510.075 και 6972 664.675

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου