Σενάρια τρόµου στη Ρωσία, που δεν µπορεί να σταµατήσει την πύρινη λαίλαπα





Χωριά και δάση καµένα, 48 νεκροί και 5.000 άστεγοι, η Μόσχα πνιγµένη στον καπνό, µια ναυτική βάση να έχει καταστραφεί και οι φωτιές να πλησιάζουν επικίνδυνα το πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ. Εν µέσω πρωτοφανούς κύµατος καύσωνα, οι ρωσικές αρχές αδυνατούν να αντιµετωπίσουν τις πυρκαγιές και οι εφηµερίδες προειδοποιούν: «Κινδυνεύουµε όπως στον πόλεµο!».
Η κατάσταση για τους κατοίκους της Μόσχας έχει γίνει αφόρητη καθώς πυκνός καπνός µε επικίνδυνα χηµικά στοιχεία έχει καλύψει τη ρωσική πρωτεύουσα των 10 εκατοµµυρίων, µε αποτέλεσµα να είναι δύσκολη ακόµα και η παραµονή στα σπίτια αφού η θερµοκρασία παραµένει σταθερή στους 39 βαθµούς. Ο καπνός περιέχει επικίνδυνα αέρια όπως µονοξείδιο του άνθρακα ενώ οι επιστήµονες προειδοποιούν και για τον κίνδυνο µόλυνσης από ραδιενέργεια: πολλές από τις περιοχές που καίγονται είχαν µολυνθεί από το πυρηνικό δυστύχηµα του Τσερνόµπιλ το 1986. «Ο συνδυασµός όλων αυτών των αερίων δηµιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία µείγµα», τονίζουν ειδικοί.

Στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Ρωσίας καίγονται δάση και έλη µε τύρφη.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο οι πυροσβέστες έσβησαν 293 φωτιές, αλλά 403 καινούργιες ξέσπασαν την ώρα που περισσότερες από 500 συνεχίζουν να µαίνονται και αρκετές µάλιστα εκτός ελέγχου. Οι άνεµοι µεταφέρουν τον καπνό στη Μόσχα, όπου χθες οι δείκτες ατµοσφαιρικής ρύπανσης ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας και γι’ αυτό δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους πολίτες να φορούν µάσκες όταν κυκλοφορούν έξω. Η ρωσική πρωτεύουσα που είναι γνωστή για τους βαρείς χειµώνες της δεν είναι προετοιµασµένη για τέτοιες καιρικές συνθήκες.
Ελάχιστα σπίτια διαθέτουν αιρ-κοντίσιον, οι πολυκατοικίες είναι κατασκευασµένες έτσι ώστε να κρατούν τη ζέστη ενώ η µετακίνηση µε το Μετρό όπου αναπτύσσονται υψηλότατες θερµοκρασίες γίνεται κάθε µέρα όλο και πιο δύσκολη.
Ο πρωθυπουργός Βλαντίµιρ Πούτιν αναχώρησε από το Σότσι όπου έκανε διακοπές και µετέβη στο , όπου έχουν καεί πολλά χωριά. Ο πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ επέπληξε χθες δηµοσίως τον αρχηγό του Ναυτικού ναύαρχο Βλαντίµιρ Βισότσκι για πληµµελή άσκηση καθηκόντων και απέλυσε επτά ανώτατους αξιωµατικούς των ενόπλων δυνάµεων, µεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ναυτικής αεροπορίας για την καταστροφή µεγάλης ναυτικής βάσης κοντά στη Μόσχα. «Παρ’ ότι ζητήσαµε από το υπουργείο Αµυνας να µας βοηθήσει να σβήσουµε τις πυρκαγιές και να συνδράµει τον πληθυσµό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το υπουργείο δεν µπόρεσε να προστατεύσει ούτε τον εαυτό του», δήλωσε ο Μεντβέντεφ αναφερόµενος στην καταστροφή της βάσης Κολόµνα και των 200 αεροσκαφών του Ναυτικού που βρίσκονταν εκεί. Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι κινδυνεύουν και άλλες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα ενώ τόνισε ότι προς το παρόν, παρ’ ότι οι φωτιές έχουν πλησιάσει, δεν κινδυνεύει άµεσα το πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ, η πιο σηµαντική πυρηνική εγκατάσταση της χώρας. Προληπτικά πάντως, όλα τα εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά που φυλάσσονται εκεί αποµακρύνθηκαν, ενώ στην περιοχή παραµένουν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.
Η Μόσχα, που έχει αντισταθεί σε µεγάλες στρατιωτικές επιθέσεις και έχει επιζήσει εκτεταµένων τροµοκρατικών επιθέσεων, γράφουν οι ρωσικές εφηµερίδες, βρίσκεται σήµερα σε µια σιωπηρή πολιορκία και δείχνει αδύναµη να αντιδράσει. Η τελευταία ελπίδα των κατοίκων ήταν η συνδροµή της επιστήµης - κάποιοι πρότειναν να χρησιµοποιηθούν όλοι οι τρόποι προκειµένου να προκληθεί τεχνητή βροχή. Οµως λόγω της παρατεταµένης ξηρασίας τον τελευταίο καιρό, η υγρασία στην ατµόσφαιρα είναι ελάχιστη και έτσι ούτε αυτή η λύση είναι εφικτή.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΕΓΟΙ αναζητούν τρόπο να επιβιώσουν στη Ρωσία, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και θα τους δώσει 200.000 ρούβλια (5.000 ευρώ)
και νέα σπίτια. Στο χωριό Περεντέλτσι, 200 χλµ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, η 27χρονη Γιελένα Σαβίνα περιγράφει πώς η φωτιά έκαψε µέσα σε 15 λεπτά όλα τα σπίτια. Την ώρα που ο κρατικός µηχανισµός δείχνει εντελώς απροετοίµαστος για να αντιµετωπίσει πυρκαγιές τέτοιας έκτασης, η Μόσχα ζήτησε διεθνή βοήθεια και το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών προέβλεψε ότι «θα χρειασθούν δυο τρεις ακόµα ηµέρες προκειµένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, έστω και εν µέρει». Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι η µία αιτία των µεγάλων καταστροφών. Η άλλη είναι η πλήρης απουσία σχεδιασµού και οι µεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά µέσα όπως εντοπίζεται από τα 155.000
ανθρώπους που παίρνουν µέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου