Nεκροί από διαρροή τοξικών λυμάτων στην Ουγγαρία


Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών, 120 έχουν τραυματισθεί, ενώ υπάρχουν και έξι αγνοούμενοι από τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης που σημειώθηκε σε δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου στη δυτική Ουγγαρία. Τρία χωριά πλημμύρισαν και η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δυτικές επαρχίες της χώρας.
Ακόμη δόθηκε εντολή για αναστολή της παραγωγής της εταιρείας MAL Zrt, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ.
Μεταξύ των τραυματιών οκτώ άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε ο Κάρολι Τίλι, δήμαρχος του Κολοντάρ, του ενός από τα χωριά, ενώ από πηγές των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας έγινε γνωστό ότι 120 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και διακομισθεί σε νοσοκομεία της περιοχής με χημικά εγκαύματα. Οι οκτώ εξ αυτών φέρουν σοβαρά τραύματα και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Τα εγκαύματα που προκαλούνται από την τοξική λάσπη είναι πιθανόν κατά τις πρώτες ημέρες να εμφανίζονται με ελαφρά μορφή, αλλά στη συνέχεια εξελίσσονται πλήττοντας τις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος, σύμφωνα με τους γιατρούς των τοπικών νοσοκομείων. 
Το δυστύχημα συνέβη χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.
Η διαρροή συνιστά "οικολογική καταστροφή", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.

Η διαρροή άρχισε χθες το απόγευμα σε γιγαντιαία δεξαμενή του εργοστασίου Ajkai Timfoldgyar Zrt, ιδιοκτησίας της MAL Zrt., που βρίσκεται σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.
"Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνον τους κατοίκους του Ντεβετσέρ, του Κολοντάρ και του Σομλοβασάρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων", δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές.
Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη φθάνει σε ύψος δέκα εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το ένα τρίτο των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου.
Η Μονάδα Εθνικών Καταστροφών διέψευσε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπάρχει ρήγμα και σε άλλο τμήμα της δεξαμενής και ανακοίνωσε ότι τόννοι κονιάματος έχουν ριφθεί στην κοίτη του ποταμού Μαρτσάλ για να εξουδετερώσουν τη διαρροή. "Ρίξαμε πολλούς τόννους κονιάματος στον ποταμό Μαρτσάλ και ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο τη διαρροή. Η τοξικότητα της λάσπης μεταβάλλεται από χιλιόμετρο σε χιλιόμετρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της.
Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK).
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.
Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος.
Η παραγωγή ενός τόννου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόννων κόκκινης τοξικής λάσπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου