Δύο πλανήτες χρειάζεται πλέον η ανθρωπότητα για τις ενεργειακές της ανάγκες


 enet.gr
Διπλασιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια η παγκόσμια ζήτηση για φυσικούς πόρους και ξεπερνά πλέον τις δυνατότητες της Γης, προειδοποιεί έκθεση που συντάχθηκε εν όψει της συνόδου κορυφής 190 χωρών στην Ιαπωνία με στόχο τη διάσωση οικοσυστημάτων και ειδών υπό εξαφάνιση.
Οι ανάγκες του ανθρώπου ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη μας, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτυπώματος. Κύριοι υπεύθυνοι θεωρούνται οι ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή θέση του καταλόγου. Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται χώρες που έχουν πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι θα χαθούν πολύτιμα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η τροφή μας, τα καύσιμα, το καθαρό νερό και άλλες πηγές. Οι πληθυσμοί των ειδών μειώνονται κατά 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60% στις τροπικές περιοχές.
Αν η ανθρωπότητα συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό την κατανάλωση των φυσικών πόρων, το 2030 θα χρειάζεται το ισοδύναμο της παραγωγής δύο πλανητών σαν τη Γη για να επιβιώσουμε. Η αύξηση των ανθρώπινων αναγκών όσον αφορά στις φυσικές πηγές έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1966 ως το 2007. Το 1/3 της κατανάλωσης αφορά μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μεταφράζεται σε μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η υπερκατανάλωση δηλώνεται με το "οικολογικό αποτύπωμα" ανά άτομο, δηλαδή τη γη που χρειάζεται το κάθε άτομο για να καλύψει τις ανάγκες του και να απορροφήσει τα σκουπίδια του.
Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο "αποτύπωμα" είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία. Η αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος οφείλεται ως επί το πλείστον στο ανθρακικό αποτύπωμα (στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα), το οποίο είναι αυξημένο κατά έντεκα φορές σε σχέση με το 1961.
Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, αν τα 9,2 δισ. άνθρωποι που υπολογίζεται ότι θα ζουν στη Γη το 2050 επρόκειτο να φάνε ένα παραδοσιακό πιάτο της Μαλαισίας, θα χρειάζονταν 1,3 πλανήτης, ενώ αν όλοι αυτοί ήταν να φάνε ιταλικά, θα χρειάζονταν δύο πλανήτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου