«Στοπ σε υπερπληθυσμό και υπερκατανάλωση»


enet.gr
Με το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο θα χαθούν χιλιάδες ζώα που ζουν αιώνες στους πάγους. Για να σωθεί ο πλανήτης μας από την οικολογική καταστροφή, που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ο κορυφαίος σήμερα επιστήμονας Θαλάσσιας Μικροβιακής Οικολογίας, ο Νορβηγός Φρέντε Θίνγκσταντ, πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κοινωνικό μοντέλο.
Ο Νορβηγός καθηγητής Φρ. Θίνγκσταντ Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και φέτος τιμήθηκε από την Ακαδημία Επιστημών της χώρας του με το ετήσιο βραβείο του κορυφαίου επιστήμονα.
Ο κ. Θίνγκσταντ, που πήρε μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή και το Θαλάσσιο Περιβάλλον, που συνδιοργάνωσαν ο διεθνής οργανισμός ΙΜΒΟ και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Ηράκλειο, μας μίλησε για τους στόχους της έρευνάς του.
* Κύριε Θίνγκσταντ, τι πρέπει να γίνει επιστημονικά για τον πλανήτη;
«Αυτό που διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής είναι πως η μικροβιακή θαλάσσια κοινότητα ανταποκρίνεται άμεσα στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Ομως το ζωοπλαγκτόν (κοπίποδα) με την κλιματική αλλαγή μεταναστεύει βορειότερα. Αυτό έχει συνέπεια να αλλάζει η βασική δομή της τροφικής αλυσίδας. Παλιότερα αυτή η προσαρμογή γινόταν σε μερικές χιλιάδες χρόνια, τώρα όμως η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται με μεγάλη ταχύτητα. Διαταράσσεται έτσι η τροφική αλυσίδα και προκαλείται ανισορροπία στο οικοσύστημα».
* Θα καταστραφεί το οικοσύστημα με το λιώσιμο των πάγων;
«Με το λιώσιμο των πάγων αλλάζει η σταθερότητα του οικοσυστήματος διότι μεταβάλλονται πολλοί επιμέρους παράγοντες που το σταθεροποιούν. Δεν θα καταρρεύσει το οικοσύστημα, θα αλλάξει όμως ριζικά, αλλάζει η βιοποικιλότητα κ.λπ. Τα είδη στον Αρκτικό Ωκεανό, που έχουν προσαρμοστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στη ζωή, δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν».
* Τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει;
«Το οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει, να μειώσουμε την υπερκαταναλωτικότητα ιδιαίτερα στη Δύση. Επιπλέον να μειώσουμε τον υπερπληθυσμό στη Γη· εδώ και εξήντα χρόνια έχει αυξηθεί τέσσερις φορές. Ενα από τα προβλήματα του υπερπληθυσμού είναι πως θα ξεμείνουμε από καθαρό φώσφορο και δεν θα είναι δυνατό να τροφοδοτηθούν τα οικοσυστήματα. Αυτό θα επηρεάσει δραστικά την αγροτική παραγωγή και το κόστος διατροφής στον πλανήτη θα είναι τεράστιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου