Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, περίπου ένα στα πέντε σπονδυλωτά ζώα και φυτά της Γης απειλείται με αφανισμό. Η νέα αυτή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 174 ερευνητές ανά τον κόσμο, έρχεται να αναδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.
Το ζήτημα είναι επίκαιρο, καθώς ήδη διεξάγεται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας η σύνοδος κορυφής 200 χωρών, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε.(Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών).
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», ανέλυσε δεδομένα από 25.000 είδη θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών, ενώ αξιολόγησε την κατάσταση των ειδών που περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι 50 είδη κατά μέσο όρο κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο να εξαφανιστούν, λόγω της επέκτασης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (γεωργία, υλοτομία, κυνήγι-αλιεία κ.α.).
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι σοβαρότερες απώλειες από άποψη βιοποικιλότητας σημειώνονται στη Νοτιοανατολική Ασία, με το 41% των αμφίβιων να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο βιολόγος-οικολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Έντουαρντ Ο.Γουίλσον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «η ραχοκοκαλιά της βιοποικιλότητας υποσκάπτεται».
Την ίδια στιγμή, μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, συμπεραίνει ότι η παγκόσμια βιοποικιλότητα θα συνεχίσει να μειώνεται κατά τον τρέχοντα αιώνα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Πολ Λίντλεϊ του Πανεπιστημίου Paris-Sud του Παρισιού, τυχόν απραξία θα συνεπάγεται καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου