Συγκρούσεις αστυνομίας - οικολόγων στη Στουτγκάρδη


enet.gr
Συγκρούσεις μεταξύ της γερμανικής αστυνομίας και οικολόγων διαδηλωτών σημειώθηκαν στη Στουτγάρδη κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και τις πρωινές ώρες σήμερα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το σχέδιο αστικής ανάπλασης της Στουτγάρδης, που περιλαμβάνει το κόψιμο 300 δέντρων από ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης. Το σχέδιο ανάπλασης έχει κόστος 7 δισ. ευρώ και εφαρμόζεται προκειμένου να διέλθει από την Στουτγάρδη ένας πανευρωπαϊκός οδικός άξονας 1.500 χλμ., που θα ενώνει το Παρίσι με τη Βουδαπέστη.
Η αστυνομική παρέμβαση εναντίον 20.000 διαδηλωτών, εκ των οποίων περίπου 1.000 ήταν έφηβοι, κατέληξε να αναγάγει σε εθνικό ζήτημα τη διαμάχη των οικολόγων με το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Περίπου 130 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, 16 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και 26 άτομα, ηλικίας μεταξύ 15 και 68 ετών συνελήφθησαν, σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών. Οι διαδηλωτές ωστόσο αναφέρθηκαν σε περίπου 400 τραυματίες εξαιτίας των πολλών δακρυγόνων που έριξε η αστυνομία.
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη βίαια παρέμβαση της αστυνομίας χθες Πέμπτη, όταν αρνήθηκαν να φύγουν από το πάρκο τα δέντρα του οποίου επρόκειτο να κοπούν. Αφού το πάρκο τελικά εκκενώθηκε βίαια, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολούθησαν να διαμαρτύρονται όλη τη νύχτα, ενώ 25 δέντρα κόπηκαν.

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τους διαδηλωτές και από τους οργανωτές του σχεδίου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και πάλι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Ωστόσο ο Ζάιμπερτ δεν δέχτηκε να σχολιάσει ευθέως την παρέμβαση της αστυνομίας, σχολιάζοντας: "Οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται, δεν έχουν όμως δικαίωμα να εμποδίζουν την υλοποίηση μιας νόμιμης απόφασης".
Για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου