«Ξηλώνονται» κεραίες, δημιουργούνται πέντε ζώνες, νεκρώνουν τα λατομεία



protothema.gr
Η κατεδάφιση των κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης που υπάρχουν σήμερα και η κατασκευή μόνο δύο συγκεντρωτικών ιστών (κεραιών), η δημιουργία πέντε ζωνών προστασίας, το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας των υλοτομείων, αλλά και η απαγόρευση κυνηγιού και η ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον Υμηττό, που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ, ο Υμηττός θα χωρίζεται σε πέντε ζώνες και η προστασία του απλώνεται μέχρι τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών.

Αναλυτικά, το ΠΔ προβλέπει:


- Τη μετεγκατάσταση των ήδη υφιστάμενων βιομηχανικών, βιοτεχνιών και των εγκαταστάσεων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας υλικών.
- Την αδρανοποίηση των λατομείων, τα οποία χαρακτηρίζονται «ανενεργά» και την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε μία τριετία.
- Την παραμονή των στρατοπέδων Ζορμπά και Φακίνου.
- Την απαγόρευση και στις πέντε ζώνες του κυνηγιού, της ανάρτησης υπαίθριων διαφημίσεων, του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
- Την ανέγερση νέων κτηρίων με όρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
- Την αποστολή, μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, από τις νομαρχίες και τις περιφέρεις στην Υπηρεσία Κατεδάφισης, καταλόγου με όλα τα αυθαίρετα που υπάρχουν στον Υμηττό, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατεδάφισή τους.

Πέντε ζώνες

Το ΠΔ χωρίζει τον Υμηττό σε  πέντε ζώνες. Η πρώτη ζώνη, που είναι απόλυτης προστασίας, καταλαμβάνει το 88,5% του όρους και σε αυτή απαγορεύεται κάθε δόμηση, ενώ στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα επιτρέπονται οι επισκευές και αναστηλώσεις χωρίς όμως επέκτασή τους. Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται ακόμη έργα αντιπυρικής προστασίας, η εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών, η χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. 

Στη δεύτερη ζώνη περιλαμβάνονται περιοχές γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, εκπαιδευτηρίων, υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Ως ελάχιστο εμβαδό αρτιότητας καθορίζονται τα 40 στρέμματα, με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 15%. Επίσης, στους δήμους Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών επιτρέπεται ανά δήμο η δημιουργία βιοκλιματικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η τρίτη ζώνη είναι αρχαιολογικής προστασίας και επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση και ανέγερση αποθηκών μέχρι 30 τ.μ.

Στην τέταρτη ζώνη περιλαμβάνονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων. Στην πέμπτη ζώνη επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των υφιστάμενων κοιμητηρίων.

Κατεδαφίζεται το Μπάντμιντον

Τέλος, το ΠΔ προβλέπει ότι το κτήριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον, που βρίσκεται στο μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, θα κατεδαφιστεί μετά τη λήξη της σύμβασης που έχει με τον ανάδοχο εταιρεία. Αντίθετα, επιτρέπεται η χωροθέτηση του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΚΣΜΑ) στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού στο Γουδή.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το protothema.gr, παρά τα θετικά βήματα που αναγνωρίζουν όλοι ότι έγιναν με το εν λόγω ΠΔ, δεν  λείπουν οι αντιδράσεις από εκείνους που υποστηρίζουν ότι το νέο ΠΔ δημιουργεί μία ξεχωριστή εκτός σχεδίου περιοχή στις παρυφές του Υμηττού, επιτρέποντας χρήσεις σχολείων και κολεγίων στη β' ζώνη προστασίας και ότι κάνει το χατίρι της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), καθώς ανάβει το πράσινο φως για την εγκατάσταση του αμφιλεγόμενου Πολιτιστικού Κέντρου που μετακομίζει στην περιφερειακή ζώνη του πάρκου (Δ2). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου