Η ακτιβίστρια τίναξε στον αέρα τις δημοσκοπήσεις

 
www.tovima.gr
Σε ρυθμιστή της εκλογής προέδρου στη Βραζιλία εξελίσσεται η υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα, η οποία τίναξε στον αέρα τις δημοσκοπήσεις και συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσοστό του 19,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή. Εχει χαρακτηριστεί ο «θηλυκός Αλ Γκορ» της Βραζιλίας.

Η υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Ντίλμα Ρουσέφ, εκλεκτή του δημοφιλέστατου απερχόμενου προέδρου Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έλαβε ποσοστό 46,9% και ως το «λογικό φαβορί» θα μονομαχήσει στον β΄ γύρο (στις 31 Οκτωβρίου) με τον Κεντροδεξιό Ζοζέ Σέρα, ο οποίος έλαβε ποσοστό 32,6%. Οι δημοσκόποι προβλέπουν επικράτηση της κυρίας Ρουσέφ, η οποία έχει αριστερό παρελθόν (στα νιάτα της, στη δεκαετία του ΄70, συνελήφθη από τη στρατιωτική χούντα και βασανίστηκε φρικτά) και θεωρείται διάδοχος του κ. Λούλα, αν και δεν έχει αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο- ήταν «απλώς» η επί χρόνια αποτελεσματική προσωπάρχης της κυβέρνησης του πρώην μεταλλωρύχου.

Ομως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη στάση των βραζιλιάνων ψηφοφόρων της κυρίας Σίλβα. «Εμείς υποστηρίξαμε μια νικηφόρα ιδέα, ότι μπορεί να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος. Και η Βραζιλία αφουγκράστηκε το κάλεσμά μας» δήλωσε η ίδια από την έδρα του κόμματος στο Σάο Πάολο. «Δεν είναι το τέλος της εκστρατείας μας. Αντιθέτως, είναι η απαρχή μιας διαδικασίας που σηματοδοτεί μια νέα πολιτική με τις ιδέες που υποστηρίζουμε» τόνισε.

Πρώτη φορά ασχολήθηκε με την πολιτική ως φοιτήτρια της Ιστορίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ακρε. Το 1984 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρώτου συνδικάτου εργαζομένων της Πολιτείας, ενώ δέκα χρόνια αργότερα εξελέγη στη Γερουσία, όπου τάχθηκε κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου και υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Το 2003 η κυρία Σίλβα διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Λούλα: κατά τη διάρκεια της θητείας της μάλιστα μια τεράστια έκταση του Δάσους του Αμαζονίου κρίθηκε προστατευόμενη περιοχή, γεγονός που είχε αποτέλεσμα οι ετήσιοι ρυθμοί αποψίλωσης να μειωθούν κατά το ήμισυ. Ομως η δημόσια αντιπαράθεσή της με τον βραζιλιάνο πρόεδρο όσον αφορά την απόφαση του τελευταίου για την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο, είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτησή της το 2008. Το 2009 αποχώρησε από το Κόμμα των Εργατών και προσχώρησε στους Πράσινους.

Εως τα 16 της ήταν αναλφάβητη!
Η52χρονη Μαρίνα Σίλβα είναι ακτιβίστρια υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου από τις καταστροφές που υφίσταται εξαιτίας της γοργής οικονομικής ανάπτυξης. Ως τα 16 της ήταν αναλφάβητη! Μεγάλωσε σε μια μικρή κοινότητα παραγωγής καουτσούκ στην πολιτεία Ακρε μαζί με τα 11 αδέλφια της, τρία εκ των οποίων πέθαναν από ασθένειες σε μικρή ηλικία. Ορφάνεψε στην εφηβεία της και εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Πολιτείας, το Ρίο Μπράνκο, όπου εργάστηκε ως οικιακή βοηθός, λαμβάνοντας ταυτόχρονα καθολική εκπαίδευση. Εκεί χρειάστηκε μάλιστα να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο για μεγάλο διάστημα, αφού προσβλήθηκε από ηπατίτιδα και ελονοσία. Η Σίλβα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών διασημοτήτων της Βραζιλίας, μεταξύ των οποίων του σουπερμόντελΖιζέλ Μπούντχεν . Το 2007 τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου