«Υπάρχει και ποινική και πειθαρχική μερική ατιμωρησία»



Ο Λέανδρος Ρακιντζής βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια στη δίωξη της διαφθοράς, ως γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, μιλάει για όλα όσα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του πολίτη, λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς που επικρατούν στον κρατικό μηχανισμό, παρότι, όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα δεν είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα, όπως εσφαλμένως υποστηρίζεται, ούτε η διαφθορά έχει αυξηθεί».

Ωστόσο, ο γενικός επιθεωρητής στέκεται στα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους, στην υπερβολική καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, που οδηγεί ουσιαστικά στην ατιμωρησία, στην τεράστια σημασία, που έχει η συνείδηση του δικαστή, στο «τέρας» της πολυνομίας, το οποίο δίνει δύναμη στον γραφειοκράτη, στην κακή νοοτροπία των πολιτών, που «καταδικάζουν τη διαφθορά, αλλά για τους άλλους» και που «έχουν πολύ μικρή μνήμη» έναντι των πολιτικών ευθυνών.


«Γεγονός είναι ότι υπάρχει και ποινική και πειθαρχική μερική ατιμωρησία. Δηλαδή, να πάμε στην πράξη: Εκατό περνούν με κόκκινο κι ένας πιάνεται από την Τροχαία, κι αν πιάνεται κι αυτός. Το ίδιο συμβαίνει και στις ποινικές διαδικασίες και στις πειθαρχικές. Όταν πιαστεί ο ''άτυχος'', αυτός την πληρώνει. Επειδή, όμως, οι διαδικασίες είναι πολύ βραδείες στη Δικαιοσύνη και στην πειθαρχική διαδικασία, καθώς περνούν πολλά στάδια, στο τέλος τα πάντα ξεφουσκώνουν και μένουν μόνον οι κραυγαλέες περιπτώσεις. Ο μηνυτήριος χρόνος της παραγραφής στα ποινικά πλημμελήματα είναι το πολύ οκτώ χρόνια, στα κακουργήματα πολύ μεγαλύτερος, αλλά, ώσπου να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες, οι περισσότερες παραγράφονται. Και δεν έχει κανένα νόημα το να καταδικάσεις κάποιον για μία πράξη που έκανε πριν 15-20 χρόνια. Γιατί κάθε ποινή έχει μία γενική και μία ειδική πρόληψη. Η γενική πρόληψη είναι να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά για ένα αδίκημα, που έγινε πριν τόσα χρόνια, ο κόσμος δεν φοβάται. Η δε ειδική πρόληψη είναι για να συμμορφώσουν τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Αλλά λόγω της βραδύτητας της ποινής, κι αυτός δεν φοβάται πλέον, γιατί ξέρει ότι θα αργήσει να τιμωρηθεί και ποινικά και πειθαρχικά. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τα πειθαρχικά συμβούλια, ενώ τις περισσότερες φορές ακυρώνονται, διότι οι διοικητικοί υπάλληλοι, που τα απαρτίζουν, δεν μπορούν να τεκμηριώσουν αιτιολογημένες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε ατιμωρησία. Βεβαίως, ο κ. Καστανίδης, με ένα νομοσχέδιο, που δεν έχει καταθέσει ακόμη, θα προσπαθήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρακιντζής.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου