Την εικόνα μιας Ταϊτής που «δεν υπήρξε ποτέ» παρουσίαζαν τα έργα του Πολ Γκογκέν


ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Τον «μύθο» της κατασκευής μιας εξωτικής εικόνας της Ταϊτής που κρύβεται πίσω από τους πίνακες του Πολ Γκογκέν παρουσιάζει σε έκθεση η Tate Modern από τον Σεπτέμβριο του 2010. Η χώρα έτσι όπως την παρουσίασε ο διάσημος ζωγράφος δεν υπήρξε ποτέ.
Ο Πολ Γκογκέν δημιούργησε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του στο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας.
Ωστόσο, οι μελετητές του Γκογκέν συμφωνούν ότι η Ταϊτή που παρουσιάζει στα έργα του δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν μόνο ένα τέχνασμα για να προωθήσει τα έργα του.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Μπελίντα Τόμσον όταν ο Γκογκέν έφτασε στην Ταϊτή «απογοητεύτηκε ανακαλύπτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους. Αντί για αισθησιακά ημίγυμνα κορίτσια βρήκε γυναίκες ντυμένες ως τον λαιμό που πήγαιναν κάθε μέρα στην εκκλησία».

Η εικόνα που παρουσιάζει ο Γκογκέν είναι, πάντως, αρκετά διαφορετική: γυμνά ή ημίγυμνα κορίτσια δεσπόζουν στους πίνακές του.
Περισσότερα από 100 έργα του ζωγράφου θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Gauguin: Maker of Myth».
Η έκθεση αυτή διαχειρίζεται και άλλες πλευρές του «μύθου» του Πολ Γκογκέν. Ένα παράδειγμα είναι η έκδοση του βιβλίου «Νόα Νόα» το 1897, με ιστορίες που δήλωνε ότι του τις είχε διηγηθεί μία από τις ερωμένες του. Η πραγματικότητα είναι ότι επρόκειτο για ιστορίες που είχε αντιγράψει από βιβλίο Γάλλου πρόξενου.
Υπάρχουν πολλά δείγματα του τρόπου που ο ζωγράφος είχε κατασκευάσει την εικόνα του. Για παράδειγμα, ο Γκογκέν υποστήριζε ότι ήταν απόγονος των Ίνκα, κάτι που δεν ίσχυε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου