Και άλλη φώκια πυροβόλησαν οι κοπρίτες...
Από τα ΝΕΑ
ΜΕ ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ τραύμα στο κεφάλι εντοπίσθηκε αρσενική μεσογειακή φώκια ηλικίας 4 μηνών στην παραλία Κρύα Βρύση στο Μαντούδι Ευβοίας το πρωί της Τρίτης. Μετά την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στη Μonachus Μonachus από εξειδικευμένους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΜΟm και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, βρέθηκε ότι πρόκειται για τραύμα από πυροβολισμό, ενώ το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη αφού του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και αρχική φαρμακευτική αγωγή. «Δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των μεσογειακών φωκών που έχουν πέσει θύματα του ανθρώπινου παράγοντα τα τελευταία 20 χρόνια και το οποίο παρουσιάζει έξαρση τους τελευταίους 4 μήνες», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΜΟm.
Επιπλέον επισημαίνει ότι από την 1/1/2010 έως και τις 19/04/2010 συγκεντρώθηκαν μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της περιβαλλοντικής οργάνωσης «44 πληροφορίες για παρατηρήσεις μεσογειακής φώκιας σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες οι 11 αφορούσαν σε νεκρά ζώα, για 4 εκ των οποίων υπήρχαν ενδείξεις για ηθελημένες θανατώσεις».
Νεκρές φώκιες έχουν εντοπιστεί την τελευταία περίοδο σε νησιά του Αιγαίου (Κως, Μυτιλήνη, Σάμος) αλλά και σε παραλίες της Θεσσαλονίκης, γεγονός που έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε κάθε νεκρή αντιστοιχούν και άλλες είκοσι φώκιες που δεν έχουν εντοπιστεί!
Εκτιμάται ότι στη Μεσόγειο έχουν εναπομείνει περίπου 450 φώκιες, από τις οποίες οι 250 ζουν στα νερά της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο δε αριθμός τους συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Ο θάνατός τους σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται κυρίως από τρεις λόγους: πρώτον, από τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη Μεσόγειο. Δεύτερον, από ασυνείδητους ψαράδες επειδή πολλές φορές προκαλούν ζημιές στα δίχτυα τους- η θανάτωση γίνεται είτε με πυροβολισμούς είτε με μαχαιριές. Και τρίτον, από τους δυναμίτες που χρησιμοποιούν ψαράδες για να πιάσουν ψάρια, με αποτέλεσμα μαζί με τις συναγρίδες και τους ροφούς, να σκοτώνονται και φώκιες. Μάλιστα όταν εκβράζονται νεκρές φώκιες στις παραλίες, οι επιστήμονες που τις εξετάζουν, διαπιστώνουν ότι δεν φέρουν κανένα εξωτερικό τραύμα, αλλά παρουσιάζουν εσωτερική αιμορραγία που προέρχεται όχι από κάποια ασθένεια, αλλά από την έκρηξη δυναμίτιδας. Περιττό να τονιστεί ότι από τις εν λόγω εκρήξεις προκαλούνται παράλληλα και τεράστιες ζημιές στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Τα τελευταία νεκρά θηλαστικά που εκβράστηκαν σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των επιστημόνων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι συνεχώς μειώνεται και ο αριθμός των δελφινιών που σε πολλές περιπτώσεις θανατώνονται όχι μόνο από ψαράδες, αλλά και από «κυνηγούς» που έχουν σαν χόμπι να ψάχνουν και να πυροβολούν θαλάσσια κήτη. Σημειώνεται ότι εκτός από τις φώκιες και τα δελφίνια, τον τελευταίο καιρό έχουν εντοπιστεί και νεκρές χελώνες καρέτα-καρέτα, όπως π.χ. την περασμένη Δευτέρα σε παραλία της περιοχής Ψαλίδι της Κω, χωρίς μέχρι στιγμής να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατό της.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου