Εγγυημένες οι καταθέσεις στις τράπεζες διαβεβαιώνει η κυβέρνηση


 από το in.gr
Την διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις εγχώριες τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες, παρέχουν τραπεζικά στελέχη και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η ανησυχία που προκαλεί η ευρύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δικαιολογημένη, αλλά δεν πρέπει να συνδέεται με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Όπως τονίζουν, ενδεχόμενη μαζική εκροή καταθέσεων θα ήταν εκείνη που θα κλόνιζε το σύστημα και θα οδηγούσε σε κατάρρευση τραπεζών και όχι η σημερινή κατάσταση, που από πλευράς ρευστότητας είναι ελεγχόμενη από τις Διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και την Τράπεζα της Ελλάδας.


Σημειώνουν πως ακόμη και σε περίπτωση που προκληθούν προβλήματα σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα οι καταθέσεις είναι εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3746/2009.
Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων είναι ο φορέας διαχείρισης του συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Ο θεσμός της εγγύησης των καταθέσεων αποβλέπει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και στην προστασία των καταθετών σε περίπτωση αδυναμίας ενός πιστωτικού ιδρύματος, που συμμετέχει στο ΤΕΚΕ, να τους αποδώσει τις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με το νόμο κάθε αποταμιευτής, οι καταθέσεις του οποίου δεν ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρουμένων καταθέσεων, δικαιούται να λάβει αποζημίωση από το ΤΕΚΕ. Το ανώτατο όριο κάλυψης που προβλέπεται για κάθε καταθέτη, αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των καταθέσεών του σε ένα πιστωτικό ίδρυμα και συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις του προς αυτό, είναι 100.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. 
Όσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες, Τρίτη, στο κεντρικό ειδήσεων του Mega πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες και πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν κανένα πρόβλημα άντλησης ρευστότητας, καθώς έχουν χρηματοδότηση από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα και βεβαίως αντιστοίχως και οι Έλληνες καταθέτες», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου