Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι...




από oreivatis
Η Ελλάδα περιμένει το «ναι» της Άγκελα Μέρκελ για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό βοήθειας Ε.Ε- Δ.Ν.Τ. Η Μέρκελ έχει εκλογές στις 9 Μαΐου και η γερμανική κοινή γνώμη είναι αντίθετη στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Προς τούτο πηγαίνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρός Καν, στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Η ανάγκη να εκταμιευτούν χρήματα για την Ελλάδα είναι επιτακτική γιατί στις 19 Μαΐου η χώρα πρέπει να πληρώσει κάμποσα δις και ο Παπακωσταντίνου έχει πει επανειλημμένως πως δεν τα έχει. Η Γερμανίδα καγκελάριος συνδέει την έγκρισή της με την υιοθέτηση νέων σκληρότερων μέτρων κάτι που ούτως ή άλλως θα γίνει αφού
Το Δ.Ν.Τ , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ετοίμασαν νέο τριετές πρόγραμμα λιτότητας ερήμην της κυβέρνησης, το οποίο θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας και περιλαμβάνει κόψιμο του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού, απελευθέρωση απολύσεων και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις.
Η Μέρκελ για προεκλογικούς λόγους ζητάει περισσότερα μέτρα ξέροντας ότι θα ληφθούν και η ελληνική κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, μισοκρύβει ή διαψεύδει πράγματα που θα ανακοινωθούν  σε μια- δυο βδομάδες.
Αυτή η τακτική δείχνει ότι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και, παρά τις εξαγγελίες του Παπανδρέου για ειλικρίνεια, πορεύονται με τις επικοινωνιακές κουτοπονηριές και τους πολιτικαντισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πίσω από τις πόρτες πολλοί στην κυβέρνηση αλλά και στα άλλα κόμματα θεωρούν
πως η ουσιαστική ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ
θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν μεγάλες αναγκαίες αλλαγές που δεν θα είχαν ποτέ το θάρρος να προχωρήσουν οι Έλληνες πολιτικοί.
Την ίδια στιγμή στις χρηματαγορές τα περίφημα ελληνικά spreads σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο πράγμα που δείχνει ότι  εκεί περιμένουν και κάποιοι ποντάρουν
στην χρεοκοπία της Ελλάδας με το βασικό επιχείρημα ότι τα τριακόσια περίπου δις,
χρέος, είναι πολύ μεγάλο βάρος για μια τέτοια χώρα και δεν θα μπορέσει να το σηκώσει ανεξάρτητα από την όποια επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας.
Η αλήθεια είναι ότι το χρέος της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και μόνο αυτό το γεγονός φέρνει σοβαρές πιθανότητες χρεοκοπίας. Ωστόσο μια ανεξέλεγκτη πορεία της Ελλάδας θα έφερνε την κατάρρευση της ευρωζώνης, καθώς όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι φορτωμένες με  ελληνικά ομόλογα και η πίεση των αγορών στο ευρώ θα ήταν ισοπεδωτική.
Η πιθανότερη εκδοχή στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η «αναδιάρθρωση του χρέους», όπως ονομάζεται τεχνοκρατικά η χρεοκοπία, να γίνει με προτροπή από το Δ.Ν.Τ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής, να ζητήσουμε δηλαδή από τους δανειστές μας μερικά χρόνια ακόμα προθεσμία
για να τους ξεπληρώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου