Έτοιμη να καταρρεύσει η δεξαμενή με τα τοξικά λύματα του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης


zougla.gr.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας «Ο τόπος μου» για την κατάσταση που επικρατεί στον Χ.Υ.Τ.Α. της Κατερίνης. Στην περιοχή Χράνη της Πιερίας υπάρχουν τρεις δεξαμενές, πλησίον του Χ.Υ.Τ.Α., μέσα στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων.

Τα μαύρα τοξικά λύματα, τα λεγόμενα «στραγγίδια», ξεχείλισαν και ρέουν ανεξέλεγκτα πλέον προς το ρέμα του Μπουφόλακα και από εκεί στη θάλασσα και στις ακτές του νομού. Η μία από τις δεξαμενές λυμάτων που υπάρχουν εκεί είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε τραβήχτηκε την 28 Οκτωβρίου στις 18:30 και το βέλος δείχνει το φάτνωμα 2,2. Για την κατάσταση αυτή ενημερώθηκε εγγράφως και ο εισαγγελέας Κατερίνης την περασμένη Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης.



«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, με την πρώτη καταρρακτώδη βροχή, μπορεί να συμβεί πλέον και αυτό. Από μια μεγάλη διαρροή, ένα “ατύχημα”, μια “αστοχία” μπορεί να προκληθεί μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, με αποτέλεσμα να μολυνθούν ανεπανόρθωτα οι ακτές της Πιερίας από τα τοξικά απόβλητα του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης.

Η υπόθεση αυτή αφορά όλους μας και δεν αναδεικνύεται, επειδή συμπίπτει χρονικά με τις εκλογές! Τη διαρροή των τοξικών αποβλήτων δεν την προκαλέσαμε εμείς! Τα στραγγίδια τώρα χύθηκαν στο ρέμα! Πότε έπρεπε λοιπόν να το αναδείξουμε; Τα Χριστούγεννα; Και τότε, μάλλον τα ίδια θα ακούγαμε, ότι δηλαδή χαλάσαμε το…χριστουγεννιάτικο κλίμα» εξηγεί - μεταξύ άλλων - ο Ηλίας Τσολακίδης μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο τόπος μου» .

Πρέπει απ’ όλους να γίνει κατανοητό ότι, ο Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από το νερό των ρεμάτων στα οποία σήμερα ρέουν τα στραγγίδια του, πίνουν ζώα, αντλούν νερό οι πομώνες των χωριών, ποτίζουν τα χωράφια τους οι αγρότες και ό,τι περισσεύει φτάνει στη θάλασσα, εκεί που κάνει μπάνιο το παιδί σου, εκεί που ψαρεύει ο ψαράς. Άραγε, πόσους ακόμη αρρώστους με λευχαιμία πρέπει να δούμε γύρω μας, για να πειστούμε ότι κάτι δεν πάει καλά;

«Όχι, τον τόπο μας δεν τον αγαπούμε όλοι το ίδιο! Στην καλύτερη περίπτωση, πρέπει να δεχτούμε πως, μεταξύ αυτών που μας διοικούν και αυτών που πρόκειται να μας διοικήσουν, υπάρχουν αδαείς, αφελείς και κάποιοι κουτοπόνηροι που πιστεύουν ότι οι πολίτες δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ λασπόνερων και τοξικών αποβλήτων.

Ειδικά αυτή την εβδομάδα, δεν πρόκειται να κουνηθεί φύλλο! Κανείς δεν πρόκειται να κάνει πρωτοσέλιδο το θέμα του Χ.Υ.Τ.Α. και ούτε πρόκειται τα στραγγίδια του να παραγκωνίσουν τη “γιορτή του τσίπουρου” από το κεντρικό δελτίο της τοπικής τηλεόρασης» επισημαίνει ο κ. Τσολακίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου