Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks

Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks
 ethnos.gr

O Τζούλιαν Ασάντζ παρουσιάστηκε νωρίς το πρωί, αυτοβούλως, σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι πίσω από τη σύλληψή του βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές και «αδημονεί» να ακούσει τις κατηγορίες, κατά τον συνήγορό του.
Η σύλληψη του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, είναι γεγονός.Ωστόσο, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθη σήμερα στο Λονδίνο δεν έχει καμιά σχέση με τα περίπου  διακόσιες πενήντα διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψε το Wikileaks  σκορπίζοντας μικρές ή μεγαλύτερες βόμβες «made in USA» σε όλες τις γωνιές της υδρογείου και προκαλώντας την οργή της Ουάσιγκτον που όχι μόνο επιθυμεί να τον δει με χειροπέδες, αλλά από ότι φαίνεται έπραξε και τα δέοντα για να συμβεί αυτό.
Καθώς το «νομικό δίχτυ» γύρω από τον Ασάντζ έσφιγγε και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, δήλωνε ότι είχε δώσει εντολή «να γίνουν μια σειρά πράγματα» ώστε να παταχθεί η ιστοσελίδα Wikileaks, ο 39χρονος Αυστραλός δεν έμοιαζε να έχει πολλές επιλογές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, ο 39χρονος Ασάντζ συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσε η Σουηδία αποδίδοντάς του   τουλάχιστον τέσσερα σεξουαλικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, όλα διαπραχθέντα τον Αύγουστο του 2010. Ο Ασάντζ αρνείται τις κατηγορίες και προσφάτως δήλωσε «κουρασμένος» να τις αντικρούει.
Από χθες οι συνήγοροί του άφηναν να εννοηθεί ότι «πολύ σύντομα» ο 39χρονος θα εμφανιζόταν ενώπιον της αστυνομία για να διευθετήσει την υπόθεση, κάτι που έγινε σήμερα νωρίς το πρωί όταν εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.
«Κατηγορείται από τις σουηδικές αρχές για εκφοβισμό, δυο σεξουαλικές κακοποιήσεις και ένα βιασμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Λονδίνου.
Ο Ασάντζ αναμένεται να προσαχθεί αργότερα σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα. Δικηγόρος του Ασάντζ δήλωνε από χθες  ότι  ο πελάτης του θα εμφανιστεί προκειμένου να συζητήσει με την βρετανική αστυνομία το σουηδικό ένταλμα σύλληψης και με στόχο να αποφύγει την απέλαση στη Σουηδία.
Τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters,  ο Ασάντζ, έλεγε σε φίλους του ότι ήταν πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σουηδικό ένταλμα.
Από την στιγμή που θα εμφανιστεί ενώπιον του βρετανού εισαγγελέα, ο Ασάντζ αναμένεται να ζητήσει την απελευθέρωσή του έναντι εγγύησης καθώς η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στην Σουηδία μπορεί να αρχίσει μέσα σε 28 μέρες.
Όσο για την ουσία των κατηγοριών, ο 39χρονος Αυστραλός στο παρελθόν τις έχει αρνηθεί, ενώ οι συνήγοροί του αναφέρουν πως δυο γυναίκες ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Ασάντζ στην διάρκεια του ταξιδιού του στην Σουηδία τον περασμένο Αύγουστο. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε δυο αποφάσεις  κατώτερων δικαστηρίων για την σύλληψη και κράτησή του με στόχο την ανάκρισή του, ύστερα από δυο εφέσεις που είχε καταθέσει και απορρίφθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου